fredag den 10. september 2010

Genrekogebogen

Jeg og Heidi Kynde har fået tildelt penge af undervisningsministeriet til at lave et udviklings projekt. Vi vil lave et materiale der arbejder med elevernes skriftlighed. Ikke med stavning, men med skrivning. I dag har vi så lavet de første skriveøvelser. Det handlede om sanselighed. At skrive så læseren næsten er tilstede sammen med forfatteren. Her er nogle eksempler på elevernes skriblerier:
"Der er mørket man kan ikke se nåde, men der er en lyde som der er vand der rammer joden drøp drøp drøp. Lugten af mug omkapsler ens næse så man næsten ikke trake været der åbner en dør og lyset vælter ind og det som om at der står en i døren."
"Man er et mørkt sted. det eneste man kan høre er ens mor der en laver mad ovenover en, imens man kan høre ens far der ruder rundt ude i garage, der er koldt og der er en hel masse ting man brugte der man var lille. Fryseren er der med alle mine is. Der er kun en lampe her men man kan ikke tænde den for pæren er sprunget. man kan lugte nået af fars øl, vin og hans sprut."
"Luften var rigtigt tynd, jeg havde svært ved og trække vejret. Men der var en rigtigt flot udsigt her oppe. Jeg kunne se et lille hus med et blåt tag. Vis jeg to min hånd ned og mærkede jorden, så var den helt kold og våde Lidt ligesom sne eller is. Pludselig kunne jeg mærke der kom en lille dråbe vand oppe fra Gud, så jeg tror der kommer til og regne."
"Luften var kold og duftede frisk. Skyerne var ikke helt drevet væk. Det var højt oppe man kunne høre vinden suse forbi en med fuld kraft. Det var lige så glat som is man skulle passe på man ikke faldt ned."
"Duften af det ny slået græs, trak helt op i næsen. De høje råb fra begge sidelinjen, overdøvede total fløjtet. Hans øjne var helt åbne, og rettet mod målet. Imens han tog til løb."
Dejlige, ikke?